Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat mistä tahansa Heili-kirjastosta. Saat kortin, kun esität henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Se voi olla esimerkiksi passi, ajokortti tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään kahden euron maksu.

Lapsella voi olla oma kirjastokortti. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee korttia varten vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen.

Yhteisö voi yleensä saada käyttöönsä yhteisökortin. Yhteisökortin säännöistä saat lisätietoa kirjastosta.

Halutessasi voit ilmoittautua kirjaston asiakkaaksi myös verkossa.

Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Voit tehdä sen mihin tahansa Heili-kirjastoon. Kirjaston työntekijät poistavat käytöstä kirjastokortin, joka on ilmoitettu kadonneeksi. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Mobiilikirjastokortti

Jos haluat käyttää kirjastokorttia älypuhelimella tai tabletilla, kirjaudu ensin sisään verkkokirjastoon. Valitse sitten Oma tili ja sieltä välilehti Kirjastokortit. Sieltä löytyvällä viivakoodilla voit lainata normaalisti.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla.

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Oma tili –sivulle.

 • Uusi osoite tai nimenmuutos ei päivity tietoihisi automaattisesti, toistaiseksi tiedot pitää toimittaa kirjastoon sähköpostilla, puhelimitse tai käymällä kirjastossa.

Tunnusluku

Joihinkin kirjaston palveluista tarvitset kirjastokortin lisäksi henkilökohtaisen tunnusluvun. Tarvitset tunnusluvun, kun käytät lainausautomaattia, haluat esimerkiksi varata käyttöösi kirjaston tietokoneita tai asioida omatoimikirjastossa.

Tarvitset tunnusluvun myös, kun katsot tai uusit lainojasi tai varaat aineistoa Heili-verkkokirjastossa.

Saat tunnusluvun mistä tahansa Heili-kirjastosta, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen. Sähköpostitse tai puhelimitse tunnuslukua ei voida antaa johtuen tietoturvasyistä.

Asiointi verkkokirjastossa

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja omien tietojen hallinnointi, onnistuvat kuitenkin vain kirjautumalla palveluun kirjastokortin tunnuksella (esim. HEILI333344555) ja 4-numeroisella tunnusluvulla. Ensimmäinen kirjautuminen luo automaattisesti verkkokirjaston käyttäjätilin, minkä jälkeen kirjautuneen käyttäjän palvelut ovat automaattisesti käytettävissäsi.

Kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esim. uusia lainoja. Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin tunnusluku. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät osiosta "Oma tili" omilta välilehdiltään. Oma tili -osioon pääset klikkaamalla ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Oma tili -painiketta.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Saitko tiedon tilisi vanhenemisesta Heili-verkkokirjastossa?

Tietosuojasyistä verkkokirjaston käyttäjätili vanhenee vuoden kuluttua viimeisimmästä kirjautumisesta. Jos käyttäjä siis käyttää tiliään, se ei vanhene. Olemassa olevan tilin voimassaoloa jatketaan aina vuodella jokaisen kirjautumisen yhteydessä. Jos tili vanhenee, siihen sidottu tieto poistetaan (suosikit ja uutuusvahdit). Poiston jälkeen uusi tili luodaan automaattisesti, kun käyttäjä jälleen kirjautuu verkkokirjastoon. Tällöin laskuri lähtee taas käyntiin. Käytännössä tilin vanhenemisesta ja poistumisesta aika ajoin ei ole asiakkaalle mitään haittaa, jos hänellä ei ole tallennettuja suosikkeja tai uutuusvahteja. Jos tallennettuja tietoja on, kannattaa pitää huolta siitä, että kirjautuu verkkokirjastoon vähintään kerran vuodessa.

Lainat ja uusiminen

Laina-aika ja eräpäivä

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta.

Joillakin aineistoilla on kuitenkin poikkeavia laina-aikoja:

 • pikalainat
 • DVD:t, Blu-ray -levyt, lehdet, konsolipelit

E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 14 vrk. Muissa aineistoissa kuten esineissä voi olla yksilöllisiä laina-aikoja.

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat –välilehdeltä. Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä, kirjaston aukioloaikana. Myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu.

Joissakin kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät usein vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat -välilehdellä, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun. Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta Uusi valitut lainat. Voit uusia lainasi 5 kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Lainat voi uusia verkkokirjastossa, kirjastossa henkilökunnalta tai puhelimitse. Pikalainoja ei voi uusia. Kun uusit lainoja verkkokirjastossa, tarkista aina, että uusi eräpäivä tallentuu lainaustietoihisi.Yhteystiedot löydät Kirjastot-välilehdeltä.

Kirjaston ilmoitukset apunasi

 • Ennakkovaroitus lähestyvästä eräpäivästä lähetetään sähköpostitse 3 päivää ennen eräpäivää.
 • Myöhästymisilmoitukset lähetetään joko sähköpostitse tai kirjeenä.
 • Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä.
 • Jos haluat muuttaa asetuksia, se onnistuu ottamalla yhteys kirjastoon.

Varaukset

Heili-kirjastojen varauskokoelma koostuu eri kirjastojen kokoelmista, joilla on yhteinen varausjono. Normaalivaraus kohdistuu tämän varauskokoelman aineistoon. Noutopaikaksi on valittava joku Heili-kirjastoista.

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta tai missä tahansa Heili-kirjastossa. Kirjaston omista kokoelmista varaaminen ei maksa mitään. Jos jätät varauksen noutamatta tai perumatta ennen noutoajan päättymistä, se maksaa 1,5 euroa.

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa. Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot -sivulle. Klikkaa Varaa -painiketta ja valitse, mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen. Voit määritellä Omat tiedot -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse.

Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.

Pikalainoja ei voi varata.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

 • Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa.
 • Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä. Varatun e-kirjan ilmoituksen saat aina sähköpostitse.
 • Ilmoitustavan voit halutessasi vaihtaa kirjastossa.
 • Huomioithan, että kirjeitse lähetettävät saapumisilmoitukset voivat joissain tapauksissa saapua kovin lähellä viimeistä noutopäivää.

Jos et halua hyödyntää verkkokirjastoa varauksen tekemisessä, onnistuu varauksen tekeminen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Maksut

Kirjaston maksuja voi maksaa myös verkkokirjaston kautta. Maksuja ei voi valita maksettavaksi yksittäin, vaan kaikki maksut maksetaan kerralla. Pienin summa, jonka verkossa voi maksaa on 0,65 euroa. Verkkomaksamista varten asiakkaan tiedoissa tulee olla sähköpostiosoite. Myöhässä olevien lainojen maksut näkyvät maksuissa vasta niiden palauttamisen tai uusimisen jälkeen.

Suosituimmat uutuudet

Pikalainakokoelma sisältää lähinnä suosittuja uutuuksia. Pikalainojen avulla halutaan varmistaa, että asiakkaat voivat saada myös uutuuskirjoja suoraan hyllystä ilman varaamista. Pikalainoilla on lyhyempi laina-aika (14 vrk), niitä ei voi uusia eikä varata. Pikalaina-aineistoa voi olla kirjastossa saatavilla, vaikka teoksesta olisi useitakin varauksia.

Uutuusvahti

Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa nämä tallennetut tiedot.

Haun pystyy tallentamaan myös pysyvästi tekemällä siitä uutuusvahdin. Tämä onnistuu välilehdellä "Tallennetut haut". Valitse se haku, jonka haluat tallentaa uutuusvahdiksi ja määritä pudotusvalikosta, haluatko tiedon hakuun liittyvistä uutuuksista päivittäin vai viikottain. Tiedot lähetetään sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet määritellyt uutuusvahdin sähköpostiosoitteeksi Omat tiedot -välilehdellä.

Uutuusvahdin ohje

Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voi luoda itselleen yhden tai useamman suosikkilistan. Tietueita voi lisätä suosikkilistalle hakutulos- tai tietuesivulla nuppineulan muotoisella painikkeella. Suosikkilistoja voi olla useita ja niiden lisääminen tapahtuu Oman tilin Suosikit-välilehdellä. Samalla välilehdellä voi tehdä listasta julkisen, jolloin lista saa oman osoitteen. Listan osoitteen voi halutessaan jakaa esimerkiksi ystävilleen tai sosiaalisessa mediassa. Pelkkä julkaiseminen ei siis tuo listaa näkyväksi muille käyttäjille.

Kaukolainat

Kaukolainatilaus asiakkaille (Lappeenranta)

Kaukolainatilaus asiakkaille (Imatra)

Aineistoa, jota ei ole Heili-kirjastoissa, välitetään kaukolainaksi muista kirjastoista. Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa, ja sen avulla voit hyödyntää koko kirjastoverkkoa.

Tarvittaessa kirjastot tilaavat sinulle lainaksi aineistoa muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainauksen maksut Suomen yleisistä ja tieteellisistä kirjastoista on määritelty kunkin kirjaston säännöissä.

Kaukopalvelutilauksia otetaan vastaan kaikissa kirjastoissa.

Toimitusajat vaihtelevat.

Yleensä kannattaa varautua n. 2 viikon odotukseen, mutta toimitusaika pitenee esim. jos lähettävässä kirjastossa on varauksia samasta teoksesta. Kun kaukolainaksi tilattu teos saapuu kirjastoon, ilmoitetaan tilaajalle puhelimitse, sähköpostitse tai postitse.

Kaukolainoissa noudatetaan kaukolainapyynnön tekevien ja lainan lähettävien kirjastojen ehtoja ja laina-aikoja.

Kaikkea materiaalia ei välttämättä anneta kaukolainaksi ja joskus lainat saa vain lukusalikäyttöön.

Kaukolainat palautetaan aina tilaajakirjaston kautta.

Lainan mukana säilytettävään saateliuskaan on merkitty eräpäivä, jolloin laina tulee palauttaa takaisin kaukopalveluun. Myös uusintapyynnöt tehdään kaukopalvelun kautta.

Hankintaehdotus

Hankintaehdotus (Lappeenranta)

Hankintaehdotus (Imatra)

Palaute tai hankintaehdotus (Parikkala)

Ennen hankintaehdotuksen lähettämistä varmista vielä haun kautta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy kirjaston kokoelmasta. Varauksen tekeminen onnistuu vain, jos ehdottamasi teos hankitaan kirjastoon.

Tietokoneiden ajanvaraus

Sähköinen tietokoneiden ajanvarausjärjestelmä on käytössä seuraavissa kirjastoissa: Lappeenranta ja Imatra. Kirjautuminen onnistuu kirjastokortin numerolla ja 4-numeroisella tunnusluvulla.

Varaa tietokone (Lappeenranta)

Varaa tietokone (Imatra)

Kirjastojen käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Heili-kirjaston käyttösääntöjä: Käyttösäännöt

 • Käyttösäännöt selkokielellä