Haku

Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat mistä tahansa Heili-kirjastosta. Saat kortin, kun esität henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Se voi olla esimerkiksi passi, ajokortti tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään kahden euron maksu.

Lapsella voi olla oma kirjastokortti. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee korttia varten vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen.

Yhteisö voi yleensä saada käyttöönsä yhteisökortin. Yhteisökortin säännöistä saat lisätietoa kirjastosta.

Halutessasi voit ilmoittautua kirjaston asiakkaaksi myös verkossa.

Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Voit tehdä sen mihin tahansa Heili-kirjastoon. Kirjaston työntekijät poistavat käytöstä kirjastokortin, joka on ilmoitettu kadonneeksi. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Mobiilikirjastokortti

Jos haluat käyttää kirjastokorttia älypuhelimella tai tabletilla, kirjaudu ensin sisään verkkokirjastoon. Valitse sitten oman nimesi alta avautuvasta valikosta Kirjastokortit. Sieltä löytyvällä viivakoodilla voit lainata normaalisti.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla.

Jos osoitteesi, puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjastoon. Voit vaihtaa itse 4-numeroisen PIN-koodin (vaatii vanhan PIN-koodin muistamisen), osoitteen, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron. Tiedot päivittyvät suoraan kirjastojärjestelmään. Voit myös vaihtaa ilmoitusten lähetystapaa. Muutokset tehdään kirjautumalla sisään verkkokirjastoon omalle tilillesi ja valitsemalla kohta Omat tiedot.

Tunnusluku

Joihinkin kirjaston palveluista tarvitset kirjastokortin lisäksi henkilökohtaisen tunnusluvun. Tarvitset tunnusluvun, kun käytät lainausautomaattia, haluat esimerkiksi varata käyttöösi kirjaston tietokoneita tai asioida omatoimikirjastossa.

Tarvitset tunnusluvun myös, kun katsot tai uusit lainojasi tai varaat aineistoa Heili-verkkokirjastossa.

Saat tunnusluvun mistä tahansa Heili-kirjastosta, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen. Sähköpostitse tai puhelimitse tunnuslukua ei voida antaa johtuen tietoturvasyistä.

Asiointi verkkokirjastossa

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja omien tietojen hallinnointi, onnistuvat kuitenkin vain kirjautumalla palveluun kirjastokortin tunnuksella (esim. HEILI333344555) ja 4-numeroisella tunnusluvulla. Ensimmäinen kirjautuminen luo automaattisesti verkkokirjaston käyttäjätilin, minkä jälkeen kirjautuneen käyttäjän palvelut ovat automaattisesti käytettävissäsi.

Kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esim. uusia lainoja. Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin tunnusluku. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät nimesi alta avautuvasta valikosta.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Saitko tiedon tilisi vanhenemisesta Heili-verkkokirjastossa?

Tietosuojasyistä verkkokirjaston käyttäjätili vanhenee 18 kuukauden kuluttua viimeisimmästä kirjautumisesta. Jos käyttäjä siis käyttää tiliään, se ei vanhene. Olemassa olevan tilin voimassaoloa jatketaan aina 1,5 vuodella jokaisen kirjautumisen yhteydessä. Jos tili vanhenee, siihen sidottu tieto poistetaan (suosikit, lainahistoria ja uutuusvahdit). Poiston jälkeen uusi tili luodaan automaattisesti, kun käyttäjä jälleen kirjautuu verkkokirjastoon. Tällöin laskuri lähtee taas käyntiin. Käytännössä tilin vanhenemisesta ja poistumisesta aika ajoin ei ole asiakkaalle mitään haittaa, jos hänellä ei ole tallennettuja suosikkeja, lainahistoriaa tai uutuusvahteja. Jos tallennettuja tietoja on, kannattaa pitää huolta siitä, että kirjautuu verkkokirjastoon vähintään 18 kuukauden välein.

Lainat ja uusiminen

Laina-aika ja eräpäivä

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta.

Joillakin aineistoilla on kuitenkin poikkeavia laina-aikoja:

  • pikalainat
  • DVD:t, Blu-ray -levyt, lehdet, konsolipelit

E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 14 vrk. Muissa aineistoissa kuten esineissä voi olla yksilöllisiä laina-aikoja.

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat –välilehdeltä. Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä, kirjaston aukioloaikana. Myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu.

Joissakin kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät usein vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat -välilehdellä, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun. Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta Uusi valitut lainat. Voit uusia lainasi 5 kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Lainat voi uusia verkkokirjastossa, kirjastossa henkilökunnalta tai puhelimitse. Pikalainoja ei voi uusia. Kun uusit lainoja verkkokirjastossa, tarkista aina, että uusi eräpäivä tallentuu lainaustietoihisi.Yhteystiedot löydät Kirjastot-välilehdeltä.

Lainaushistorian tallentaminen

Voit laittaa päälle lainahistorian, jos haluat seurata omia lainojasi. Tiedot näkyvät vain sinulle itsellesi. Voit itse määritellä, haluatko tallentaa lainahistorian tietoihisi. Oletuksena lainahistorian tallennus on pois päältä.

Kirjasto ei voi muuttaa asetuksia tai aloittaa lainojen tallentamista ilman asiakkaan lupaa. Voit myös pyytää asetusten muuttamista ja lainaushistorian tallennusta asiakaspalvelussa.

Miten saat lainahistorian kertymään?

Kirjaudu sisään Heili-verkkokirjastoon ja valitse:
Oma tili > Omat tiedot > Kirjaston ylläpitämät henkilötiedot > Lainaushistorian säilytys > Aina.

Historiaa alkaa kertyä, kun palautat ensimmäiset lainat.

Kun otat lainahistorian käyttöön, annat kirjastolle suostumuksen tallentaa lainasi. Kirjasto ei seuraa tai käytä lainahistoriaasi mihinkään.

Lainahistorian poistaminen ja selaaminen

Löydät lainahistorian kohdasta:
Oma tili > Lainat / Varaukset > Lainaushistoria.

Lainaushistorian asetuksiin pääset kohdasta:
Oma tili > Omat tiedot > Lainaushistorian säilytys (Aina tai Ei koskaan).

Lainahistoria tyhjenee heti ja lainojen seuraaminen loppuu, jos muutat asetuksen:
Aina > Ei koskaan.

Lainahistoriasta ei voi poistaa yksittäisiä teoksia. Jos haluat etsiä tiettyä teosta historiatiedoista, käytä selaimen etsi-toimintoa (ctrl-F).

Kirjaston ilmoitukset apunasi

  • Ennakkovaroitus lähestyvästä eräpäivästä lähetetään sähköpostitse 3 päivää ennen eräpäivää.
  • Myöhästymisilmoitukset lähetetään joko sähköpostitse tai kirjeenä.
  • Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä.
  • Jos haluat muuttaa asetuksia, se onnistuu ottamalla yhteys kirjastoon.

Varaukset

Heili-kirjastojen varauskokoelma koostuu eri kirjastojen kokoelmista, joilla on yhteinen varausjono. Normaalivaraus kohdistuu tämän varauskokoelman aineistoon. Noutopaikaksi on valittava joku Heili-kirjastoista.

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta tai missä tahansa Heili-kirjastossa. Kirjaston omista kokoelmista varaaminen ei maksa mitään. Jos jätät varauksen noutamatta tai perumatta ennen noutoajan päättymistä, se maksaa 1,5 euroa.

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa. Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot -sivulle. Klikkaa Varaa -painiketta ja valitse, mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen. Voit määritellä Omat tiedot -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse.

Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.

Pikalainoja ei voi varata.

Jos haluat siirtää varauksen kiinni nappaamista eteenpäin (esim. matkan tai muun syyn takia), voit valita Varaukset välilehdeltä Muokkaa-komennon. Valitse Jäädytyksen tila: Jäädytä (keskeytä väliaikaisesti) ja valitse sitten päivämäärä, jonka jälkeen varaus saa taas napata kiinni. Nyt varaus aktivoituu vasta haluamanasi päivänä ja säilytät paikkasi varausjonossa, vaikka et haluakaan varausta vielä. Tällä tavoin voit myös muuttaa varauksen noutopaikkaa, jos varaus ei ole vielä napannut kiinni. Muista vielä tallentaa muutos.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

  • Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa.
  • Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä. Varatun e-kirjan ilmoituksen saat aina sähköpostitse.
  • Ilmoitustavan voit halutessasi vaihtaa kirjastossa.
  • Huomioithan, että kirjeitse lähetettävät saapumisilmoitukset voivat joissain tapauksissa saapua kovin lähellä viimeistä noutopäivää.

Jos et halua hyödyntää verkkokirjastoa varauksen tekemisessä, onnistuu varauksen tekeminen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Maksut

Kirjaston maksuja voi maksaa myös verkkokirjaston kautta. Maksuja ei voi valita maksettavaksi yksittäin, vaan kaikki maksut maksetaan kerralla. Pienin summa, jonka verkossa voi maksaa on 0,65 euroa. Verkkomaksamista varten asiakkaan tiedoissa tulee olla sähköpostiosoite. Myöhässä olevien lainojen maksut näkyvät maksuissa vasta niiden palauttamisen tai uusimisen jälkeen.

Lappeenrannan kirjastojen maksut ja korvaukset
Imatran kirjastojen maksut ja korvaukset

Suosituimmat uutuudet

Pikalainakokoelma sisältää lähinnä suosittuja uutuuksia. Pikalainojen avulla halutaan varmistaa, että asiakkaat voivat saada myös uutuuskirjoja suoraan hyllystä ilman varaamista. Pikalainoilla on lyhyempi laina-aika (14 vrk), niitä ei voi uusia eikä varata. Pikalaina-aineistoa voi olla kirjastossa saatavilla, vaikka teoksesta olisi useitakin varauksia.

Uutuusvahti

Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa nämä tallennetut tiedot.

Haun pystyy tallentamaan myös pysyvästi tekemällä siitä uutuusvahdin. Tämä onnistuu välilehdellä "Tallennetut haut". Valitse se haku, jonka haluat tallentaa uutuusvahdiksi ja määritä pudotusvalikosta, haluatko tiedon hakuun liittyvistä uutuuksista päivittäin vai viikottain. Tiedot lähetetään sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet määritellyt uutuusvahdin sähköpostiosoitteeksi Omat tiedot -välilehdellä.

Saat sähköpostitse ilmoituksen, kun hakuusi osuvia aineistoja on lisätty kirjaston tietokantaan. Aloita uutuusvahdin käyttö tekemällä ensin haku, joka löytää haluamasi aineistot. Voit tehdä haun esim. kirjailijan nimellä tai hakusanalla ja tarvittaessa rajata hakua sivun vasemman reunan suodattimilla esim. suomenkieliseen aineistoon tai vaikkapa e-kirjoihin. Kun haku löytää haluamasi aineistot, valitse Tallennetut haut oikean yläkulman valikosta, joka aukeaa painamalla nimeäsi. Uutuusvahti poistetaan käytöstä painamalla haun vieressä näkyvää rastia. Sivun yläreunassa lukee, mihin sähköpostiosoitteeseen uutuusvahdin tulokset lähetetään. Voit muuttaa sitä klikkaamalla muokkaa-linkkiä.

Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voi luoda itselleen yhden tai useamman suosikkilistan. Tietueita voi lisätä suosikkilistalle hakutulos- tai tietuesivulla nuppineulan muotoisella Lisää suosikkeihin -painikkeella. Suosikkilistoja voi olla useita ja niiden lisääminen tapahtuu Oman tilin Suosikit-välilehdellä. Samalla välilehdellä voi tehdä listasta julkisen, jolloin lista saa oman osoitteen. Listan osoitteen voi halutessaan jakaa esimerkiksi ystävilleen tai sosiaalisessa mediassa. Pelkkä julkaiseminen ei siis tuo listaa näkyväksi muille käyttäjille.

Kaukolainat

Kaukolainapyyntö kirjastolle (Lappeenranta)
Kaukolainapyyntö kirjastolle (Imatra)

Aineistoa, jota ei ole Heili-kirjastoissa, välitetään kaukolainaksi muista kirjastoista. Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa, ja sen avulla voit hyödyntää koko kirjastoverkkoa.

Tarvittaessa kirjastot tilaavat sinulle lainaksi aineistoa muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainauksen maksut Suomen yleisistä ja tieteellisistä kirjastoista on määritelty kunkin kirjaston säännöissä.

Kaukopalvelutilauksia otetaan vastaan kaikissa kirjastoissa.

Toimitusajat vaihtelevat.
Yleensä kannattaa varautua n. 2 viikon odotukseen, mutta toimitusaika pitenee esim. jos lähettävässä kirjastossa on varauksia samasta teoksesta. Kun kaukolainaksi tilattu teos saapuu kirjastoon, ilmoitetaan tilaajalle puhelimitse, sähköpostitse tai postitse.

Kaukolainoissa noudatetaan kaukolainapyynnön tekevien ja lainan lähettävien kirjastojen ehtoja ja laina-aikoja.
Kaikkea materiaalia ei välttämättä anneta kaukolainaksi ja joskus lainat saa vain lukusalikäyttöön.

Kaukolainat palautetaan aina tilaajakirjaston kautta.
Lainan mukana säilytettävään saateliuskaan on merkitty eräpäivä, jolloin laina tulee palauttaa takaisin kaukopalveluun. Myös uusintapyynnöt tehdään kaukopalvelun kautta.

Hankintaehdotus

Hankintaehdotus kirjastolle (Lappeenranta)
Hankintaehdotus kirjastolle (Imatra)

Ennen hankintaehdotuksen lähettämistä varmista vielä haun kautta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy kirjaston kokoelmasta. Varauksen tekeminen onnistuu vain, jos ehdottamasi teos hankitaan kirjastoon.

Tietokoneiden ajanvaraus

Sähköinen tietokoneiden ajanvarausjärjestelmä on käytössä Lappeenrannan kirjastossa. Kirjautuminen onnistuu kirjastokortin numerolla ja 4-numeroisella tunnusluvulla.
Varaa tietokone (Lappeenranta)

Kirjastojen käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Heili-kirjaston käyttösääntöjä:
Käyttösäännöt
Käyttösäännöt selkokielellä

Valtakirja

Toisen henkilön puolesta voi hoitaa kirjastoasioita valtakirjan avulla. Asioidessa kirjastossa toisen puolesta on esitettävä kyseisen henkilön kirjastokortti sekä valtakirja. Varaudu myös todistamaan henkilöllisyytesi. Valtakirja on voimassa kertaluonteisesti, ja siinä tulee olla mainittuna päivämäärä sekä tarkoitus, jota varten valtakirja on laadittu.

Jos noutaa varauksia toisen henkilön puolesta, vaihtoehtona valtakirjalle on välitetty tai luovutettu noutoilmoitus.

Voit ladata valtakirjan lomakemallin PDF-muodossa täältä.

Voit myös pyytää lomakkeita kirjastosi asiakaspalvelusta. Valtakirjan voi myös laatia vapaamuotoisesti, jos lomakkeen tulostaminen ei ole mahdollista. Lisätietoja valtakirjan käytöstä saat kirjastosi asiakaspalvelusta.